Klimaat en energie
Via Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen willen SOLVA en de gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen komen tot een doorgedreven en ambitieuze klimaataanpak.
In 2017 ondertekenden 13 gemeenten en steden het Burgemeestersconvenant en engageerden zij zich om tegen 2030 de CO2-uitstoot op de grondgebieden van Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Zwalm te reduceren met minstens 40% (mitigatie) en om een adaptatiebeleid uit te werken. Ze willen dit doen samen met inwoners, bedrijven, landbouwers, scholen, verenigingen ... Het plan werd in mei 2018 gefinaliseerd en door de 13 gemeenteraden goedgekeurd. Lees het regionaal klimaatplan hieronder.
In 2019 stapten de overige gemeenten op het grondgebied ook in in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen: Aalst, Kluisbergen, Kruisem, Ninove en Oudenaarde. Deze steden en gemeenten hadden een bestaand klimaatplan met doelstelling -20% CO2-uitstoot tegen 2020 en werken nu aan een ambitieuzer klimaatplan, met extra maatregelen en acties om zo ook tegen 2030 de doelstelling van 40% CO2-besparing te kunnen halen. Voor de gemeenten Kluisbergen, Kruisem en de steden Ninove en Oudenaarde verloopt dit proces in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen.
De gemeenten Horebeke, Oosterzele en Wortegem-Petegem engageerden zich in 2020 voor de opmaak van een klimaatplan in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen. Deze plannen werden in 2021 gefinaliseerd. Lees hieronder over de klimaatgezonde golf in Zuid-Oost-Vlaanderen.
Voor vragen of opmerkingen over het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen kan je contact opnemen met de projectpartners:
- SOLVA | Streekoverleg: Saskia Van der Stricht
coördinator klimaat, energie en wonen
saskia.van.der.stricht@so-lva.be
053 60 77 01 | 0488 08 94 81 - Provincie Oost-Vlaanderen: Anneleen Demey
beleidsmedewerker klimaat
anneleen.demey@oost-vlaanderen.be
09 267 78 47
Alle steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen sluiten zich aan bij het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Voor 13 steden en gemeenten is een regionaal klimaatplan opgesteld. 5 andere lokale besturen hadden al een bestaand plan lopen tot 2020 en vernieuwen nu hun plan met blik op 2030. De 3 overige lokale besturen stellen nu een eigen klimaatplan op tot 2030.
LEGENDE:
- Roze: 13 steden en gemeenten met een regionaal klimaatplan
- Groen: 5 voorlopers met een eigen klimaat- of energieactieplan. Zij zullen in 2020-2021 een nieuw klimaatplan opmaken met blik op 2030
- Blauw: 3 gemeenten die in 2020-2021 een eigen klimaatplan zullen schrijven
De uitdaging vanuit het Burgemeestersconvenant is om 40% minder CO2 uit te stoten in 2030 tegenover de situatie in 2011. Voor de 13 steden en gemeenten met een regionaal klimaatplan betekent dit 324.907 ton minder CO2.
De sector van de huishoudens stoot 47% uit. Gevolgd door de sector van transport (29%), industrie (10%), tertiaire sector (9%), landbouw (3%) en de gemeentelijke diensten (2%).
Hieronder de gezamenlijke nulmeting van de 13 steden en gemeenten met een regionaal klimaatplan.
Deze nulmeting wordt aangepast wanneer deze beschikbaar is voor de overige 8 gemeenten die aansloten in 2019.
- Schrijf je in voor de online Energiefit-sessies en kom alles te weten over dak-, raam- en muurisolatie, energiezuinig ventileren en verwarmen
- Je kan als inwoner van Zuid-Oost-Vlaanderen opnieuw gratis en vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen van de Provincie Oost-Vlaanderen. Neem deel, bespaar op je energiekosten en draag je steentje bij aan een beter leefmilieu. Schrijf je vanaf 19 april 2021 in via oost-vlaanderen.be/zon. Of lees er alles over op onze website.
- Samen energie besparen: hou je energieverbruik bij via Energie-ID
- Schrijf nu in voor de groepsaankoop dak- en spouwmuurisolatie en laat je op maat begeleiden voor de werken aan jouw woning - een initiatief van Energiehuis SOLVA en BEA in samenwerking met Zero Emission Solutions (ZES)