Meerdoeners concretiseren klimaatacties

  • 23 november 2021

De Meerdoeners zijn enthousiaste burgers die hun gemeente actief helpen met de uitvoering van hun klimaatplan. Tijdens een participatietraject bepaalden ze eerder al welke klimaatacties ze willen uitvoeren, nu is de tijd aangebroken om de plannen te concretiseren. Dit is de stand van zaken na de participatiesessies van de voorbije maand.

Kluisbergen

Educatieve pluktuin

De Meerdoeners van Kluisbergen willen een educatieve pluktuin inrichten. Het gemeentebestuur keurde hiervoor intussen de tijdelijke inname van een gemeentelijk perceel goed. De Meerdoeners gaan nu op zoek naar toffe activiteiten die er kunnen plaatsvinden op lange en korte termijn, om de landbouw en de korte keten in de kijker te zetten. Ze maakten een budget op en een stappenplan. In december bezoeken ze alvast enkele gelijkaardige projecten.

Duurzaamheidsfestival

De tweede actie die ze uitkozen, is een duurzaamheidsfestival. Ze doopten het “Doe Mee(r) met Minder”. Ook voor deze actie maakten ze een budget op. De volgende stappen zijn het vinden van een geschikte locatie voor het festival, het bepalen van inhoudelijke thema’s.

Zwalm

De Meerdoeners van Zwalm organiseerden onlangs een lezing van Steven Vromman over zijn boek ‘Amor Mundi’. Een positieve post-apocalyptische roman over de periode 2025-2052. Volgende week komen ze weer samen om een budget en haalbare doelstellingen op te stellen voor hun acties rond consuminderen en de opwaardering van het landschap.

Sint-Lievens-Houtem

De Meerdoeners van Sint-Lievens-Houtem zullen een generatietuin bij VZW Ter Kimme oprichten. Ze hebben in tussentijd meerdere gesprekken gevoerd met zowel het woonzorgcentrum zelf als met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Nu de locatie definitief beslist is, onderzoeken ze of er nog extra subsidiemogelijkheden zijn.