Exit exclusief nachttarief
Vanaf dit jaar wordt de historische korting op de distributienettarieven voor uitsluitend nachttarief geleidelijk afgebouwd. Accumulatieverwarming, die vooral ’s nachts energie verbruikt, wordt daardoor afgestraft met een hoge energiefactuur. De gebruikers kunnen gelukkig genieten van tegemoetkomingen voor investeringen in isolatie en alternatieve verwarmingssystemen. Energiehuis SOLVA adviseert.
Energietransitie stimuleren
Om de energietransitie te stimuleren, verdwijnt het verschil tussen nacht- en dagtarief. Dit past binnen het plaatje dat energie zoveel mogelijk verbruikt moet worden op de momenten dat er groene stroom voorhanden is.
Het afbouwen van de tellers met uitsluitend nachttarief zorgt ervoor dat heel wat mensen, los van de huidige energieprijsstijgingen, hun energiefactuur de komende jaren nog meer zullen zien stijgen, tenzij ze hun woning grondig isoleren of overstappen van hun elektrische accumulatieverwarming, de zogenaamde ‘nachtkachels’, naar een alternatieve manier van verwarmen.
Tegemoetkoming van de overheid
In het werkingsgebied van Energiehuis SOLVA zijn er 13781 installaties met de teller ‘uitsluitend nachttarief’. Tegen 2028 is het financieel voordeel ervan volledig verdwenen.
De Vlaamse Regering voorziet daarom sinds begin 2021 verhoogde tegemoetkomingen voor gezinnen met uitsluitend nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij het Energiehuis SOLVA en bij Fluvius.
Mensen in deze situatie hebben bovendien recht op een renteloze Vlaamse energielening. Die kunnen ze ook aanvragen bij het Energiehuis. Zo kunnen ze sneller starten met de nodige werkzaamheden om te anticiperen op de overgang naar een enkelvoudige teller.