Energieloket

De nieuwe taakstelling van het Energiehuis zorgt dat burgers er sinds dit jaar niet enkel terecht kunnen voor een renteloze energielening maar ook voor vragen in verband met energiebesparing, renovatiewerken en hernieuwbare energie.

Bij het Energieloket kan je terecht voor:

Antwoord op je vragen

Hoe zorg je voor een energiezuiniger huis en een lagere energiefactuur?

Het Energiehuis wijst je de weg met heldere informatie over diensten en maatregelen zoals:

 • Energiepremies
 • Energieleningen
 • BENOveren (beter renoveren)
 • Woningpas
 • Nieuwe Energieprestatiecertificaat (EPC)
 • Digitale meter
 • … 

Wil je weten welke andere premies en voordelen er bestaan voor energiebesparende maatregelen? Informeer je via deze website van de Vlaamse overheid. Samenvattende informatie voor de meeste premies vindt je via de www.premiezoeker.be of www.energiesparen.be
 

Begeleiding en ondersteuning

Het Energiehuis helpt je om je energiebesparingsplannen uit te voeren. Je kan rekenen op begeleiding en ondersteuning zoals:

 • Tips en advies bij jouw renovatie
 • Ondersteuning bij premie-aanvraag
 • Gegevens interpreteren:
  • Zonnekaart
  • Energieprestatiecertificaat (EPC)
  • Resultaten van een energiescan
 • Energieleveranciers vergelijken om de beste prijs of formule te vinden en hulp bij een overstap.

Vanaf voorjaar 2020 zal het Energiehuis in alle Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten een zitdag voorzien waar je in een persoonlijk gesprek terecht kan voor begeleiding en ondersteuning bij renovatiewerken en het aanvragen van een energielening.

Doorverwijzing voor gespecialiseerd advies

Om je energievragen zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden, verwijst het Energiehuis je in sommige gevallen door naar gespecialiseerde diensten. Zij werken daarvoor samen met betrouwbare en onafhankelijke partnerorganisaties.

Energiesnoeiers

Bespaar 10% op je energiefactuur door een gratis energiescan

Specifieke doelgroepen kunnen een huisbezoek door de Energiesnoeiers aanvragen. Tijdens dit bezoek krijgen zij een heleboel energietips én een gratis spaarpakket om energie te besparen ter waarde van 30 euro (zoals een spaardouchekop, spaarlampen of een verdeelstekker.) Tijdens deze scan wordt het energieverbruik onder de loep genomen, krijgt men uitleg bij de energiefactuur en wordt gekeken of men wel bij de goedkoopste leverancier zit.

Meer info: www.energiesnoeiers.net of vraag je energiescan rechtstreeks aan.

 

Oost-Vlaams Steunpunt voor Duurzaam Wonen en Bouwen 

Gratis renovatieadvies aan huis

Elke inwoner in Zuid-Oost-Vlaanderen (behalve in Brakel) kan gratis renovatieadvies aan huis aanvragen via het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Oost-Vlaanderen. Het renovatieadvies is een persoonlijk gesprek van anderhalf uur met een professioneel adviseur bestaande uit:

 • Een concreet stappenplan om de woning op een duurzame manier te renoveren. Dit advies brengt inzicht in de huidige toestand van de gebouwschil en de technieken in de woning. Voor elk onderdeel wordt een verbeterende maatregel voorgesteld.
 • Een uitgebreid pakket van technische adviezen, bv. hoe isoleren en tegelijkertijd voldoende ventileren?

Het advies is onafhankelijk, kwalitatief, helder en duidelijk. Er wordt ook informatie gegeven over mogelijke premies, subsidies en goedkope leningen.


Lokale renovatietrajecten

Het Oost-Vlaams Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen organiseert samen met gemeenten lokale renovatieprojecten, waarbij het de bedoeling is om met zoveel mogelijk gezinnen binnen eenzelfde straat, wijk of gemeente aan het renoveren te gaan. Ben je inwoner van Denderleeuw, Sint-Lievens-Houtem, Ninove, Kruisem, Oudenaarde of Geraardsbergen en heb je interesse om aan een lokaal renovatieproject deel te nemen, hou dan zeker de info van jouw gemeente in het oog!

 

Meer info: www.bouwwijs.be of neem contact via dubo@oost-vlaanderen.be of T: 09 267 78 07.

 

Tekst Energiehuis SOLVA in het blauw

Heb je vragen?

Vul ons contactformulier in.

We antwoorden je zo snel mogelijk.

We ontvangen je graag op afspraak

Energiehuis SOLVA
Gentsesteenweg 1B
9520 Sint-Lievens-Houtem (Vlierzele)

T: 053 64 65 20

E: energiehuis@so-lva.be