SOLVA en gemeente Sint-Lievens-Houtem voluit voor duurzame verplaatsingen

  • 16 april 2019

Op 16 april hebben SOLVA | Streekoverleg en de gemeente Sint-Lievens-Houtem samen het startschot gegeven aan een campagne om het personeel te stimuleren meer duurzame kilometers af te leggen in het kader van het werk. ‘De Testkaravaan’ trekt deze klimaatgezonde campagne op gang. De Provincie Oost-Vlaanderen biedt hiermee de kans om drie weken gratis duurzame vervoersmiddelen uit te testen. Deze actie kadert in het engagement van de intercommunale en de gemeente om mee de CO2-uitstoot in de regio te verminderen.

Transport is verantwoordelijk voor bijna een derde van de CO2-uitstoot in Zuid-Oost-Vlaanderen. Zowel SOLVA | Streekoverleg als de gemeente Sint-Lievens-Houtem willen tal van acties ondernemen om deze uitstoot terug te dringen. Inzetten op duurzame woon-werkverplaatsingen en dienstverplaatsingen is daar één van.

Van 16 april tot 3 mei delen zij ‘De Testkaravaan’. Een bonte stoet van fietsen komt dan hun richting uit: elektrische fietsen, speed pedelecs, vouwfietsen, elektrische bakfietsen, fietskarren en probeerpassen van Bluebike. Voor elk wat wils dus én met aandacht voor de veiligheid, want ook fietshelmen worden voorzien. Tijdens deze drie weken kunnen vertegenwoordigers van het lokaal bestuur, personeelsleden van SOLVA, de gemeente, het OCMW en het gemeentelijk onderwijs gratis deze duurzame vervoersmiddelen uittesten.

SOLVA | Streekoverleg en de gemeente Sint-Lievens-Houtem zien deze actie als een opstap naar een duurzaam mobiliteitsbeleid en gedragswijziging binnen hun eigen rangen. In de pijplijn zitten immers ook acties om personeel bedrijfsfietsen aan te bieden. Deze initiatieven kunnen ook tellen als inspiratie voor andere inwoners en werkgevers in het verduurzamen van (dienst)verplaatsingen.