Regionaal elektrisch autodelen op komst

  • 17 december 2019

In 2020 wordt op minstens acht locaties in de regio Aalst-Vlaamse Ardennen elektrische deelwagens gelanceerd. De gemeenten gaan hiervoor samen met de streekontwikkelingsintercommunale in zee met het autodeelsysteem Valckenier Share dat een laagdrempelig aanbod voor de regio heeft uitgewerkt. 

Intercommunales SOLVA en DDS sluiten samen een raamovereenkomst om elektrisch autodelen te stimuleren. Alle gemeenten uit de vervoerregio’s Vlaamse Ardennen en Aalst kunnen zo eenvoudig aan de slag met autodelen op hun grondgebied. De vervoerregio’s werken volop aan de uitbouw van een aanbod vervoer op maat dat een aanvulling zal vormen op het toekomstig trein- en busnetwerk. Vormen van gedeelde mobiliteit bieden kansen voor verplaatsingen op locaties en/of momenten waarop het regulier openbaar vervoer geen antwoord biedt.

Vijf aanbieders van gedeelde mobiliteit toonden interesse om het regionaal autodeelsysteem op te starten. Het voorstel van de Aalsterse onderneming Valckenier Rent kwam als beste systeem uit de gunningsprocedure. De onderneming zette zijn eerste stappen in het autodeellandschap al in de Watertorenwijk in Aalst onder de noemer Valckenier Share.

Het autodeelsysteem Valckenier Share wordt in de loop van 2020 alvast in Aalst, Geraardsbergen, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem gelanceerd. Ook andere steden en gemeenten kunnen nog aansluiten. De genoemde gemeenten kunnen hiervoor rekenen op ondersteuning van Vlaanderen via een goedgekeurd lokaal klimaatproject van het Departement Omgeving.

Elektrisch autodelen

Er wordt bewust gekozen om enkel met elektrische voertuigen te werken. Concreet zullen de nieuwe Renault Zoe en de elektrische versie van de Renault Kangoo als deelwagen in het straatbeeld verschijnen. De deelwagens krijgen een gereserveerde parkeerplaats aan een elektrische laadpaal en worden op strategische locaties in de regio geplaatst. Sommige van deze standplaatsen zullen op termijn uitgebouwd worden tot volwaardige mobipunten waar gebruikers vlot kunnen schakelen tussen de verschillende vervoersmiddelen.

Om gebruik te kunnen maken van de elektrische deelwagens is het nodig om zich te registeren bij het deelsysteem waarbij een geldig rijbewijs moet worden voorgelegd. Er zijn geen instapkosten of abonnementskosten verbonden aan het systeem. Als gebruiker betaal je enkel voor het effectief gebruik van de deelwagens. 

In het voorjaar van 2020 start een inspirerende campagne om de voordelen van autodelen in de verf te zetten. Deze campagne zal samen met de uitrol van de deelwagens worden gelanceerd.