PROMO (Presentatie Resultaten Opgravingen Molenstraat Oilsjt)

  • 6 oktober 2021

Vanaf afgelopen weekend en dat voor vijf weken lang, PROMO’ten de handelaars van de Molenstraat te Aalst niet alleen hun koopwaar, maar ook archeologische vondsten die eerder dit jaar bij onderzoek in hun straat aan het licht kwamen. In samenwerking met de handelaars werkten Stad Aalst, het agentschap Onroerend Erfgoed en intercommunale SOLVA het tentoonstellingsparcours “PROMO” uit langs maar liefst 33 vitrines. Het project resulteert in een mooie samenwerking, waarbij de resultaten van het archeologisch onderzoek op een alternatieve manier aan het brede publiek worden gepresenteerd, én waarbij de handelaars na een moeizame periode door corona en wegenwerken wat extra volk naar hun winkelstraat weten te trekken.

Aalst_Molenstr__MG_5495.jpg
Foto: Kris Vandevorst

De Molenstraat te Aalst kent een rijke geschiedenis. Sinds de dertiende eeuw maakt ze deel uit van de historische binnenstad. De straat vormde vele eeuwen lang de verbinding tussen de nabijgelegen havenwijk bij de Dender en het nieuwe economische hart van de middeleeuwse stad, de Grote Markt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de omgeving rond de Molenstraat zwaar vernield en de straat vervolgens deels verlegd. Een aantal middeleeuwse huizenblokken verdwenen toen onder de huidige straat. 
Deze rijke geschiedenis vertaalt zich ook in een rijk bodemarchief. Voorafgaand aan de recente wegeniswerken zijn daarom delen van de Molenstraat aan een archeologisch onderzoek onderworpen. Zeven eeuwen geschiedenis, van de aanleg van de straat in de dertiende eeuw, tot de huizen die er tot de Tweede Wereldoorlog stonden, kwam van onder het stof vandaan. 

Via het tentoonstellingsparcours PROMO (“Presentatie Resultaten Opgravingen Molenstraat Oilsjt”) presenteren maar liefst 33 winkeliers in hun vitrines de vondsten en resultaten van de opgraving. In de nabijgelegen Werfkapel is een tijdelijke expo opgesteld en een brochure helpt de bezoekers op weg langsheen het parcours. Ook aan de kleinsten is gedacht. Voor hen werd een zoektocht uitgewerkt.  

In de Molenstraat vonden archeologen en handelaars op een originele manier elkaar. Via de samenwerking hopen ze veel volk naar de winkelstraat te trekken. 

Praktische info: 

    Plaats:
o    Werfkapel OLV -Ter Druiven, Werf 2, 9300 Aalst
o    33 winkels langsheen het tentoonstellingsparcours Molenstraat, te herkennen aan de “PROMO”-sticker.
    Datum:
o    3 oktober – 7 november 2021
    Bijlage:
o    Brochure met resultaten en overzicht van deelnemende handelaars