Projectinfo

 

KGZOV blauwe lucht

Klimaat: de grootste uitdaging van onze tijd?

Wetenschappers zijn het er over eens: de klimaatverandering is een feit. De gevolgen zijn het meest voelbaar in het Zuiden, maar ook wij worden regelmatig geconfronteerd met langere droogteperiodes of extreme regenval. Om echt rampzalige gevolgen te beperken moeten we de wereldwijde stijging van de temperatuur onder de 2 °C houden.

Daarom engageren 21 lokale besturen in Zuid-Oost-Vlaanderen zich om de Europese klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. 

Dertien gemeenten (Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Zwalm) ondertekenden op 27 januari 2017 het Europese Burgemeestersconvenant. 
In 2019 stappen de overige gemeenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen mee in het project. Aalst, Kluisbergen, Kruisem, Oosterzele, Ninove en Oudenaarde zijn voorlopers in de regio en hadden al een klimaat- of energieactieplan lopen. Voor Horebeke, Oosterzele en Wortegem-Petegem is het officiële engagement voor het klimaat helemaal nieuw.

Deze 21 lokale besturen engageren zich om samen de CO2 uitstoot op het volledige grondgebied met minstens 40% te verminderen tegen 2030 ten van 2011. CO2 is een gas dat vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen, zoals het verwarmen van gebouwen en bij verplaatsingen met de wagen. Daarnaast nemen deze gemeenten ook maatregelen om de negatieve effecten van de klimaatverandering, zoals erosie, wateroverlast of verdroging, zoveel mogelijk te verzachten. Dat willen ze doen samen met inwoners, handelaars, bedrijven, landbouwers, verenigingen. 

In dit project 'Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen' worden deze lokale besturen bijgestaan door SOLVA | Streekoverleg en de Provincie Oost-Vlaanderen.